FAQ San Mauro olijfolie

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kwaliteitsolijfolie? Hoe weet je of de olijven rijp zijn? Kan ik olijfolie ook in mijn haar doen? Bij iedere gelegenheid krijgt San Mauro wel een kritische of gekke vraag omtrent olijfolie. Lees alle antwoorden en kom meer over olijfolie te weten. Ook een brandende vraag? Stel hem via: info@oliosanmauro.com

Hoeveel olijfolie haal je uit een kilo olijven?

Of anders gevraagd, hoeveel olijven zitten er in een fles San Mauro Novolio van 750 ml? De hoeveelheid olijfolie varieert van 12 tot 30 liter per 100 kg olijven. Aan één olijfboom zit gemiddeld 25 kg olijven wat zou betekenen dat je tussen de 3 en 7,5 liter olijfolie overhoudt aan een boom. Een olijfboom staat dan weer gelijk aan minimaal 4 flessen olijfolie van 750 ml. Dit is uiteraard een ruwe schatting onderhevig aan het soort olijven, het moment van oogsten en de temperatuur tijdens de persing.

Wanneer worden de olijven geoogst?

Van half oktober tot half januari worden er olijven geoogst. Maar San Mauro Novolio wordt alleen gemaakt van olijven die tot half november zijn geplukt. Waarom is dat belangrijk? Als de olijven overrijp worden, daalt de kwaliteit. De opbrengst olijfolie per kilo olijven is aan het eind van het jaar veel hoger. Soms wel het dubbele van wat het eind oktober oplevert. Kwestie van kwantiteit en kwaliteit. Wij kiezen voor het laatste; Novolio verwijst naar de vroege pluk.

Wat bepaalt de kwaliteit van olijfolie?

Bepalend zijn het klimaat, de bodemgesteldheid, de hoogteligging van het terrein, de beplantingswijze, de periode waarin de olijven worden geplukt, de tijd tussen het oogsten en het persen, de temperatuur bij het persen, de bewaartemperatuur en het materiaal waarin de olijfolie wordt bewaard.

Klimaat: 90 % van de totale olijfolieproductie beperkt zich tot het Middellandse Zeegebied vanwege het mediterrane klimaat dat daar heerst. Dit klimaat wordt getypeerd door warme zomers en zachte winters. Olijfbomen hebben baat bij afwisselend warme en koude perioden. Olijfbomen houden niet van vorst, maar kunnen goed tegen de hitte. De temperatuur mag niet onder de -5 graden Celsius komen en temperaturen boven de 35 graden worden ook niet op prijs gesteld.

Bodemgesteldheid: De grond moet goed drainerend zijn en mag niet meer dan 40% klei bevatten. De ideale pH-waarde ligt onder de 5-6.

Hoogteligging: Olijfbomen groeien goed op een zonnige plek op het zuiden, zuidwesten. De ideale hoogteligging is tussen de 200 en 500 meter.

Plukperiode: De beste tijd om olijven te plukken is tussen half oktober en half november. De olijven zijn dan nog vroegrijp, waardoor de smaak van de olijfolie intenser is.

Wat is de beste olijfolie?

Olijfolie met een lage zuurgraad (tussen 0,2 en 0,5%), een laag gehalte peroxides (tussen 3 en 7) en een hoog gehalte polifenolen (tussen 150 en 200 mg). Een lage zuurgraad wil zeggen dat het percentage vrije vetzuren in de olijfolie laag is. Dit is een indicator voor de kwaliteit van de olijven op het moment dat ze worden geperst. Als de olijven overrijp, beschadigd of aangetast zijn is de zuurgraad hoger. De zuurgraad van olijfolie kan alleen worden vastgesteld met laboratorium apparatuur, zoals een oxytester.

Het gehalte peroxides in olijfolie zegt iets over de versheid van de olie. Op het juiste moment van rijpheid geplukte en direct verwerkte olijven hebben een laag gehalte peroxides. Naarmate de olijfolie ouder wordt gaat het gehalte peroxides omhoog. Olijfolie met een gehalte boven de 20 mag niet meer voor consumptie worden verkocht, omdat een hoog gehalte peroxides onze lichaamscellen kunnen aantasten.

Polifenolen geven de olijfolie zowel smaak als voedingswaarde in de vorm van antioxidanten. Een hoog gehalte polifenolen proef je als een licht bittere en peperige smaak. Polifenolen dienen ook als natuurlijk conserveringsmiddel.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s